Lars Maddens
  • Decospan Volley Team Menen
  • Logo Decospan Volley Team Menen
Volley Menen
Prefaxis

Interview: Ratko Peris blikt vooruit

Ratko Peris
20 september 2017

Het nieuwe volleybalseizoen nadert met rasse schreden. Een week voor de start van de competitie blikt coach Ratko Peris vooruit op het nieuwe jaar.

Volley Par-ky Menen behaalde vorig seizoen een vijfde plaats, maar verloor al in de eerste ronde van de beker tegen Zoersel. Was je tevreden over de resultaten? Ik was zeker tevreden. We hadden een jong team, maar door hard te werken, hebben we veel geleerd en na Nieuwjaar begonnen we echt goed te spelen. Als we de laatste match tegen Haasrode-Leuven winnen, dan eindigen we vierde.

Het is je tweede seizoen als hoofdtrainer van Par-ky Menen en ook dit jaar is de ploeg weer grotendeels nieuw en jong. Hoe ga je daarmee aan de slag?

Het was vorig jaar mijn eerste seizoen als hoofdtrainer in België en ik heb toen veel geleerd. Alles draait om hard werken, ik leer elk jaar en elke dag bij. Dit jaar hebben we een nieuwe groep spelers dus alles zal weer anders zijn. Ik zal wel op dezelfde manier te werk gaan als vorig seizoen. We hebben geen budget zoals Aalst, Roeselare en Maaseik. Daarom moeten we talentvolle spelers zoeken en jongens waarvan we denken dat ze veel kunnen groeien. Elk begin van de competitie is een beetje als poker: je speelt met kaarten, maar weet niet welke kaarten de anderen hebben. Ik hoop dat de spelers verbeteren door de vele trainingen en zo ook het niveau van de ploeg.

"Elk begin van de competitie is een beetje als poker: je speelt met kaarten, maar weet niet welke kaarten de anderen hebben."

In welke mate verschilt de ploeg van dit jaar met die van vorig seizoen?

We hebben verschillende nieuwe jongens en vijf die al wat langer voor Menen spelen. Het verschil met vorig jaar is dat ik nu voor elke positie minstens twee spelers heb, dat biedt meer mogelijkheden om te wisselen tijdens de match. Vorig seizoen had ik slechts één opposite en twee volwaardige middenspelers. Normaal moet je twee hoofdaanvallers hebben en drie middenspelers, dan kun je wat wisselen. Twee jongens hadden ook een blessure waardoor ze twee maanden buiten strijd waren. Dat was een moeilijke periode. Je zal zien, elk seizoen is anders. Ik zie nu al dat de ploeg fysiek heel sterk is, maar ook technisch zijn we beter dan vorig jaar.

Wat is het doel voor dit seizoen?

Als het zou kunnen, zou ik elke match willen winnen en kampioen spelen, maar wat je kan en wat je wil, zijn twee verschillende dingen. Ik zal alles geven en ik hoop dat mijn team ook elke match en elke training het beste van zichzelf zal geven. Ons eerste doel is de play-offs halen, daarna zien we wel hoe het loopt. Ik wil mijn ploeg zien vechten voor elke bal, pas dan zal ik naar de resultaten kijken.

En de beker?

Ik hoop dat we de eerste ronde overleven, daarna zal alles open liggen. Natuurlijk wil ik verder geraken dan vorig jaar, maar dat begint bij ronde één. Het zou leuk zijn mochten we uiteindelijk de finale spelen, maar daar heb je ook een beetje geluk voor nodig. We zullen zien hoe de ploeg reageert in echte matchen. We trainen nu hard en spelen oefenmatchen, maar je kan nog niet zien wat er gebeurt in de echte competitie. Eens die begonnen is, zullen we meer weten.

Wat verwacht je van het algemene niveau van de competitie?

Roeselare en Maaseik hebben grotere budgetten, ze hebben ook de beste organisatie. Als je geld hebt, dan helpt dat al wat. Het zijn ook de ploegen die Champions league spelen. Ze hebben hele goeie spelers. Ook Aalst heeft zich goed versterkt. Ik verwacht dat ze beter zullen spelen dan vorig jaar. Die ploegen zijn quasi zeker top drie.

Hoe zie je de rol van Menen?

Vorig jaar wonnen we tegen bijna alle ploegen minstens een keer, behalve tegen Maaseik. We zullen zien hoe het dit jaar loopt, maar ik hoop op hetzelfde. Na Nieuwjaar wonnen we acht matchen op rij en ook in de play-offs speelden we goed. Het zou leuk zijn om het resultaat van vorig seizoen te evenaren, maar in sport weet je nooit.

Later in het seizoen is er de Challenge Cup tegen Schönenwerd uit Zwitserland. Wat verwacht je daarvan?

Ook dat zal een nieuwe uitdaging zijn. Het belangrijkste is dat we de eerste ronde overleven. Dat is goed voor ons en goed voor de club. Voor mij is het belangrijk om steeds goeie wedstrijden te spelen en om alles te geven wat we hebben, dus ook in de Challenge Cup moeten we iets goeds neerzetten. In het begin zal het druk zijn: de Belgische competitie, de beker van België, de Challenge Cup. Zoals ik eerder al zei: we hebben een nieuwe en jonge ploeg met enkele ervaren spelers. Om te presteren, moeten we hard werken. Eenmaal de matchen van start zijn gegaan, zal ik meer kunnen zeggen. Normaal zullen we tegen eind november, begin december weten waar we aan toe zijn.

(Steffi Verheye)

Akkoord

Wij hebben sinds kort onze Privacyverklaring aangepast.