Stuntwerk in de beker

knack beker

25 november 2021

Knack Roeselare - Decospan Menen: 1-3

Setstanden: 23-25, 21-25, 25-22, 22-25

'Stuntwerk in de Beker van België' prijkte gisterenavond op Sporza.be. We zouden het niet beter kunnen zeggen, want op bezoek bij de regerende bekerwinnaar hebben de troepen van Frank Depestele de kwartfinale met verve overleefd. De moeilijkste horde richting Sportpaleis overwonnen denk je dan, maar het verhaal van het vel en de beer kennen we allemaal. Decospan kan na deze stuntzege in ieder geval niet meer in zijn geliefkoosde rol van underdog kruipen in de halve finale (tegen Caruur Gent).

Zowel Menen als Roeselare startten 'au grand complet', met aan beide zijden 5 Belgen. De jarige Meense libero Stuer zag zijn overbuur Deroey meteen drie perfecte recepties afleveren, met evenveel scores door het midden als gevolg. Decospan antwoordde via een score en een ace van Kindt. Die moest daarna wel lang wachten op zijn volgende punt, maar de tandem op de hoek Plaskie-Rotty nam gezwind over. Een tip van Rotty zorgde voor het eerste kloofje (5-8), dat meteen werd rechtgezet door de thuisploeg (12-10). Een blok van Fasteland (15-11) luidde de kentering in: ace Plaskie op Desmet (15-13), Ahyi in blok Sinnesael (16-15) en aanval Rotty op 8,9 meter (17-16). Ook Kindt stond nu weer op met twee punten, maar bij 22-20 kwam een blok op Verhanneman maar net op tijd. Bij 23-22 vuurde Lankinen een ace af op de Roeselaarse kapitein en Rotty bracht Decospan op setbal. De Torhoutenaar bevestigde zijn hoogvorm door ook de setbal voor zijn rekening te nemen.

Verhanneman was niet van plan zich naar de slachtbank te laten leiden en begon set 2 met een ace. Twee muurtjes na elkaar (op Desmet en op Fasteland) zorgden weer voor de voorsprong (2-3). Bij 6-6 werden drie bloks van Andersen evenveel keer van de grond geveegd, maar kon Menen toch scoren via Rotty. Geblokt werd er in deze set in overvloed (10 stuks voor Menen, 6 voor Knack), aanvallend gescoord logischerwijs veel minder (35% bij Menen, 28% bij Knack). Met respectievelijk 1 op 5 en 0 op 6 viel ook het kanon van hoofdaanvallers Kindt en Ahyi stil. Decospan klom wel op voorsprong naar 9-11 en 12-15, maar evenveel keer werd de kloof gedicht door de thuisploeg. Derde keer goede keer dan maar, met Plaskie in de straat (16-17) en een niet-verdedigbare plafondbal (17-20). Na een Deens muurtje van Andersen op Coolman zag het er veelbelovend uit (18-22), maar Verhanneman (8 punten in deze set) hield zijn ploeg in de set. Menen was echter niet van de wijs te brengen en kwam via een outaanval van Desmet op 0-2. De deur naar het Sportpaleis stond weer iets meer open...

Set 3 zou uiteindelijk naar Knack gaan, maar ook in deze set lagen er kansen voor Menen. Bij Roeselare was het opnieuw de kapitein die voor de punten zorgde (5 op 8), bij Menen noteerde Rotty 4 op 9, terwijl Kindt met 3 op 11 nog niet helemaal op stoom was. Een 21-18 laat een Knack op zijn best normaal niet meer schieten, maar toch keerde Decospan nog terug naar 21-21. De ingevallen Van De Velde vond het dan welletjes met twee punten op rij, waarna Roeselare weer in de match zat (25-22).

Een snelle 0-3 voorsprong (antenne Verhanneman) groeide bij het begin van set 4 naar 2-6 (knap blok op pipe van Kindt). Met Van De Velde aan service kreeg Menen echter een reeksje tegen (van 4-8 naar 7-8). De Meense hoeken scoorden nu iets moeilijker, met de 10-10 van Desmet als gevolg. Op het goede moment schoot het bezoekende aanvalsgeweld weer wakker. Plaskie op de pipe (7 op 12), Coolman out (10-12) en een driemansblok op Ahyi zorgden voor 11-13. En Menen trok door, met achtereenvolgens Kindt, Plaskie en Rotty aan het kanon. Stuer deed er nog een topredding bovenop, afgerond door Plaskie met een alles-of-niks-aanval (12-17). Na een minutenlange videochallenge werd het 15-19 in plaats van 14-20, maar kapitein Sinnesael zorgde voor 18-21 en 19-22. Met een over-mijn-lijk-mentaliteit liet Menen het niet meer schieten en Rotty kreeg de eer om de tweede matchbal block-out te tippen.

Decospan stoot dus onverwacht en onverhoopt door naar de halve finale van de beker, maar onverdiend was het allerminst. Dit Menen kan het momenteel alle ploegen moeilijk maken, maar net daar schuilt het gevaar. Bij Gent - met tal van ex-spelers - zullen ze maar wat graag het pad versperren naar Antwerpen. Wordt vervolgd op 11 of 12 december (thuis) en op woensdag 22 december (in Gent).

Startten voor Decospan Menen: Lankinen, Kindt, Sinnesael, Andersen, Rotty, Plaskie, Stuer (libero)
Kwamen in: Brems, Vanneste

Startten voor Knack Roeselare: D'Hulst, Ahyi, Coolman, Fasteland, Verhanneman, Desmet, Deroey (libero)
Kwamen in: Van Schie, Van De Velde, Depovere

(Stijn)


Statistieken

Vragen?
Sponsor worden?