De kings of the tiebreak strike again

13 december 2020

img 9703

Greenyard Maaseik - Decospan Menen: 2-3

Setstanden: 32-34, 25-19, 25-19, 23-25, 15-17

De mooiste verrassingen zijn deze die je niet had verwacht. En kijk: in onze voorbeschouwing noemden we alles wat we in Maaseik zouden kunnen sprokkelen 'bonus'. De verre trip naar Limburg leverde zowaar 2 bonuspunten op. En die waren allerminst gestolen.

Menen startte met Lankinen aan de pas, Lapkov op de opposite, Rotty en Stuer op de hoek, Sinnesael en Colson in het midden en Bille op de libero (de Menenaar zou het voortreffelijk doen). Maaseik koos voor een internationale mix met Cox en Verhees, Maan en Dronkers (Nederland), Stahl (USA) en de twee Iraniërs met een veel te lange naam.

Decospan was zonder druk naar Maaseik afgereisd, en dat was eraan te zien. Menen ging vlot mee in set 1 en bij 7-9 had Seppe Rotty al 4 punten achter zijn naam. Het zouden niet de laatste zijn... Na een misser van Lapkov en een ace van Cox klom Greenyard voor het eerst op voorsprong (17-16). Lapkov hield zijn team in het spoor (18-18 en 21-20), zijn huisgenoot Lankinen blokte voor 22-21. Een nieuw puntje van Rotty en een misser van Maan brachten de stand weer in evenwicht (23-23). Het ging nu over en weer tot 26-26, met drie setballen voor de thuisploeg. De eerste voor Menen kwam er na een blok van Lapkov (26-27), maar Cox gaf niet af (27-27). Zo ging het nog wel even door. Uiteindelijk was het de captain himself die door het midden scoorde, na 5 setballen aan beide zijden. De avondklok halen, zou op die manier niet eenvoudig worden.

In set 2 ging Menen op zijn elan verder: van 0-2 naar 1-5 en 2-6. Daarna vond Maan het welletjes (5-6). Echt overnemen lukte pas na een blok van Verhees en een ace van Maan (11-9). Decospan kreeg het nu moeilijker, zelfs al strandden nogal wat Maaseikse opslagen in het net. Via 17-13 ging het over 19-15 naar 22-17 (blok van Karimisouchelmaei - ik moet toch één keer die 17 letters in het verslag krijgen). De Iraanse setter riep iets in de richting van Lapkov, maar gelukkig was daar kapitein Sinnesael om de Bulgaar in het gareel te houden. Tegenspartelen lukte daarna niet meer, waardoor Maan comfortabel kon afronden (25-19).

In set 3 stond er snel een tweepuntenkloof, maar twee scores van Stuer (op de receptie-hoek, jawel) hielden Menen in het spoor. Bij 10-10 stond het even gelijk, maar na wat fouten aan Meense zijde stond het even later al 17-11. Depestele stuurde Dedeyne, Lapkov en Lankinen het veld op, Banks deed hetzelfde met Kindt en Mc Cluskey. Dedeyne en Rotty noteerden elk nog twee punten, maar bij 24-19 verdween de opslag van de jonge Torhoutenaar in het net. 2-1 dus.

Bij Maaseik bleef Kindt op het terrein ten koste van Cox, Martinez kwam Maan aflossen. Bij Menen kwamen Lapkov, Stuer en Lankinen terug in de ploeg. Het legde de bezoekers geen windeieren. Via Lapkov (0-1), Stuer (1-2 en 1-3) en drie opeenvolgende missers van Greenyard stond het snel 2-6. Geen probleem voor Kindt, want sterke Lou bracht zijn maats vliegensvlug terug in de set (7-6). Een ace van Colson en een punt van Lankinen later, was de situatie al weer omgekeerd (7-9). Lapkov blokte voor 10-12 en Sinnesael acete voor 11-14. Bij 15-15 stond het weer gelijk. Het was het begin van een bloedstollende slotfase. Colson zorgde voor het eerste setpunt, en deze keer was het meteen het goede (Kindt out).

De tiebreak begon perfect met punten van Dedeyne en Rotty, een blok van Colson en een misser aan de overkant (1-4). Verhees zorgde met een blok voor 4-4, wisselen van kant deden beide teams bij 8-6. Bij 9-7 drukte de onvermoeibare Rotty het gaspedaal nog eens in: 9-8, 9-9 en een ace van Lankinen voor 9-10. Decospan behield dat puntje voorsprong, ook al omdat Maaseik de ene na de andere opslag in het net sloeg. Colson zorgde voor matchpunt 1, Verhees en Martinez deden het teniet. Nieuwe kans bij 14-15, maar opnieuw tevergeefs. Rotty dan maar in twee keer voor 15-16. Sinnesael deed daarna wat hij het beste kan: een fantastisch blok zetten op zijn overbuur Stahl.

Opvallend: Decospan speelde dit seizoen al vier tiebreaks en trok evenveel keren aan het langste eind. De avond werd nog mooier toen bleek dat Gent Leuven met een droge 3-0 terug naar Brabant had gestuurd. Een uitstekende zaak voor ons met het oog op de top 4. En toch: in de komende drie thuiswedstrijden (16/12 tegen Aalst, 19/12 tegen Leuven en 23/12 opnieuw tegen Maaseik) blijven punten welkom.

Star of the Game: Akseli Lankinen

(Stijn)

Statistieken

Vragen?
Lid of sponsor worden?