Donderslag bij heldere hemel

img 4551 crop

24 januari 2022

Een donderslag bij heldere hemel. Zelden was deze uitdrukking treffender dan op een zonovergoten dag als vandaag. Onderstaande aankondiging is dan ook doodjammer, maar na maanden van wikken en wegen hebben we als bestuur uiteindelijk en helaas deze zware beslissing moeten nemen.

Einde van 20 jaar op hoogste niveau

Het bijzondere seizoen 2021-2022 krijgt voor Decospan Volley Team Menen volgend jaar geen verlengstuk in de EuroMillions Volley League, want na meer dan 20 jaar verdwijnt de grensploeg uit eigen initiatief van het hoogste niveau. Deze pijnlijke maar weloverwogen beslissing volgt uit een combinatie van drie factoren:

  • het gebrek aan interactie, plezier en inkomsten door de aanhoudende coronapandemie
  • de alsmaar moeilijkere zoektocht naar vrijwillige medewerkers
  • de budgettaire onzekerheid voor de toekomst

Corona als spelbreker van formaat

Van oudsher staat Decospan Menen bekend als een familieclub met een ijzersterke thuisreputatie. Net dat DNA wordt nagenoeg volledig tenietgedaan door corona en de bijhorende beperkingen. Supporteren vlak naast het veld, aanschuiven bij vipdiners of events, nakaarten in de bar na de wedstrijd… Het mocht of kon al twee jaar nauwelijks of niet. Dat heeft onvermijdelijk een impact op de motivatie, het clubgevoel en – uiteraard – de inkomsten.

Door de coronapandemie krijgen partners, abonnees en toeschouwers ook al twee seizoenen te weinig ‘waar voor hun geld’. Het maakt het verlengen van sponsorcontracten en vinden van nieuwe sponsors nog moeilijker dan anders. De club zal dit seizoen alle financiële verplichtingen kunnen nakomen, voor volgend seizoen is de vrees groot dat dat wel eens niet zo zou kunnen zijn, ook al omdat elke vorm van compensatie of overheidssteun ondertussen is weggevallen. Die onzekerheid legt een te grote hypotheek op de toekomst op het allerhoogste nationale niveau.

Te zware last op de schouders

Exact drie jaar geleden hing de toekomst van de club al eens aan een zijden draadje nadat de toenmalige hoofdsponsor, voorzitter en nagenoeg het voltallige bestuur afhaakten. Een nieuw team nam echter de fakkel over en heel wat nieuwe partners spraken hun vertrouwen uit in het vernieuwde project. Nu drie jaar later (waarvan twee onder coronavoorwaarden) moeten we vaststellen dat het team onder leiding van Frank Depestele sportief meer dan aardig zijn mondje is blijven meespreken, maar dat qua interne organisatie geen vooruitgang werd geboekt. De groep van medewerkers werd alsmaar kleiner, terwijl de zoektocht naar vers bloed moeilijk liep. Het gevolg was dat steeds meer taken – en dat zijn er wel wat op het hoogste niveau – op de schouders van een steeds kleiner groepje terechtkwamen. Ook voor deze ‘trekkers’ zijn er grenzen aan vrijwillig engagement en dus werd na maanden wikken en weken de harde beslissing genomen om de stekker eruit te trekken.

Spelers vrij

Dat nu al de beslissing wordt genomen om de handdoek te werpen voor volgend seizoen, moet voor duidelijkheid voor de spelersgroep en trainer zorgen. Liever dan ze maanden ‘aan het lijntje te houden’, willen we ze nu al de kans geven om te beginnen uitkijken naar een nieuwe uitdaging. De club hoopt dan ook dat alle spelers eerst dit seizoen waardig afsluiten, en dan vlot elders aan de bak geraken. Na afloop van dit seizoen zijn ze in ieder geval vrij om een nieuwe sportieve bestemming te kiezen.

Grote dankbaarheid

Sinds 2000 speelt Decospan Menen onafgebroken in de hoogste klasse van de vaderlandse volleybalcompetitie. Tal van spelers, partners, medewerkers en supporters beleefden die periode vanop de eerste rij. Doorheen de jaren verdwenen echter verschillende clubs van het hoogste toneel. Menen wordt nu – helaas – de volgende in de rij. De club houdt eraan zijn enorme dankbaarheid uit te spreken voor iedereen die de club in de voorbije twintig jaar heeft gesteund: de vele sponsors, het stadsbestuur, bestuursleden en medewerkers, de vurige achterban en de spelers, trainers en leden uit de omkadering. Ieder van hen heeft dankzij het volleybal in Menen wel zijn eigen onvergetelijke momenten beleefd.

De toekomst…

Wat de toekomst zal brengen, is op dit moment nog een grote onbekende. De jeugd en seniorenploegen in Promo 1 en 3 gaan in ieder geval door. Tegelijk onderzoekt het hoofdbestuur alle mogelijke pistes om volleybal in onze regionen te behouden. Wat echter vaststaat, is dat de toekomst in de huidige omstandigheden en met de huidige werklast te onzeker is om verder te kunnen gaan op het hoogste niveau.


Vragen?
Sponsor worden?