Een duur of een zuur punt?

257314707 4974988069201613 5674864271674648668 n

14 november 2021

Decospan Menen - Greenyard Maaseik: 2-3

Setstanden: 24-26, 25-22, 25-19, 23-25, 14-16

Voor de tweede week op rij heeft Decospan Menen het (deze keer talrijk opgekomen) publiek getrakteerd op een spektakelstuk. Helaas viel het dubbeltje op zijn kant deze keer naar de andere kant, maar het omgekeerde had net zo goed gekund.

Bij Menen zag Brems zijn sterke invalbeurten beloond met een basisplaats, terwijl Andersen de voorkeur kreeg op Dedeyne. Voor het overige de verwachte namen Sinnesael, Rotty, Plaskie, Stuer en Kindt. Aan de overzijde van het net heel wat minder vertrouwde gezichten, want met spelverdeler Javad en kapitein Cox herkenden we in de basis maar twee spelers van vorig seizoen. Met Treial, Lomba, Cirovic, Perin en Guazzelli Bonatto koos de Maaseikse gelegenheidscoach respectievelijk voor een Est, een Franse Belg, een Serviër, de libero van de Red Dragons en een Braziliaan van 35 en 2m15.

De bezoekers schoten het best uit de startblokken en liepen snel uit naar 3-7. Pas na de eerste Menense time-out kon Kindt zijn rekening openen. Na een score na een moeilijke receptie van Rotty, een blok van Andersen op Cox en een lange rally knokte Decospan zich weer in de match (9-9). En de thuisploeg duwde door: blok Sinnesael op Lomba (11-10), opstellingsfout bij de bezoekers (12-10) en achtereenvolgens Sinnesael en Rotty zorgden voor een eerste kloofje (14-12). Toen Plaskie een servicekogel van Cox feilloos tot bij Brems bracht, kon die snel Kindt bedienen. De 'resident opposite' deed er meteen daarna een ace bovenop (16-13). Na een ace van Treial was alles te herdoen, maar springveer Rotty bracht Menen weer op voorsprong (18-17). Sinnesael blokte dan Cirovic af, maar aan de overkant strandde Rotty in de 215 cm van Bonatto. Even later leek Rotty een ace te slaan, maar in plaats van 21 gelijk werd het 20-22. Decospan gaf echter nog niet af en na een lange rally plaatste de ingevallen Lankinen een cruciaal blok (24-24). Een mindere receptie van Plaskie resulteerde echter in een afgeblokte aanval van Kindt. Het eerste zure moment van de avond was een feit...

Set 2 kende een tumultueuze start. Bij 3-3 hadden we al twee discussies, een herroepen beslissing en een gele kaart voor Menen achter de rug. Het Meense blok bleef echter koel en zorgde voor de 4-3 voorsprong. De opslagdruk aan beide zijden was ondertussen weggezakt, waardoor het side-outs regende. Een tip van Cox, een blok op Andersen en een ace van Lomba zorgden halfweg de set voor drie punten achterstand (11-14). Geen nood echter: via een ace van Kobe en een van Rotty en een nieuwe opstellingsfout van Maaseik klom Decospan weer op voorsprong (16-15). Cox antwoordde met een scherpe diagonaal op positie 4. Na 19-20 kon Andersen zich twee keer na elkaar blokkerend onderscheiden (21-20). Een derde blokpunt van de Deen bracht Menen op setbal. Na een gemiste service van Lomba was het bingo (25-22).

Bij Maaseik verdwenen Javad en Bonatto (groot maar niet groots) naar de kant ten voordele van Mc Cluskey en Thys, bij Menen bleef Lankinen staan aan de pas. Naar het beeld van de eerste twee sets waren beide teams aan elkaar gewaagd tot 8-8. We noteerden onder meer een brievenbusbal van Rotty tegen een driemansblok en een mooie pipe van Plaskie na een mooie defense van een sterk spelende Stuer. Een ace van Lankinen was het sein om het niveau nog wat verder op te trekken. Plaskie (11-9), Kindt blok op Lomba (12-9), Plaskie gedurfd (14-10) en Kindt met een kanonskogel zorgden voor 5 punten voorsprong (15-10). Menen was nu helemaal los en bij 21-15 belandde een demonstratiepunt in onze notities: puike verdediging van Stuer, afgerond door een knappe oplossing van Plaskie tegen het Maaseikse 3-blok (technisch naar positie 1). De youngster (het lijkt wel alsof hij al jaren in Menen speelt) viseerde daarna opnieuw positie 1, maar dan met een killblock op Cox. Een technisch perfect uitgevoerde tip van Lankinen was goed voor 25-19 en 2-1.

De achterstand was voor de bezoekers het sein om een nieuw konijn uit de hoed te toveren. Toptalent Reggers kwam Cox aflossen en bracht het aantal spelers van de U21 op 5 (Plaskie en Rotty bij Menen, Perin, Mc Cluskey en Reggers bij Maaseik). Ondanks een monsterblock van Rotty op zijn ploeggenoot bij de Young Red Dragons liep Greenyard uit naar 6-10 (sterke defense Perin). Even later was het volop Rotty-time: twee scores en een netrolace hielden Decospan in het spoor (10-12). De druk van de thuisploeg zorgde voor klamme handjes bij Lomba die de service van Sinnesael door zijn vingers zag glippen (12-12). Twee Maaseikse missers later stond het zowaar 14-12. Bij 17-15 was de volgende misser van Maaseik een feit, maar dan wel één afgedwongen door Lankinen. De Fin trok slim zijn handen weg uit het blok, waardoor Cirovic zijn geliefkoosde Martinez-aanval (handjes zoeken) buiten zag belanden (18-15). Een blok van de ingevallen Nikkinen keerde de rollen toch weer om (19-20). Op naar een spannend slot, met een Meens blok net in of uit bij 22-22. Het werd helaas 'uit'. Kindt scoorde onder druk de 23-23, maar een jammere toetsfout zorgde voor het tweede zure moment van de avond.

Opnieuw tie-break dus en daarin losten beide teams elkaar aanvankelijk voor geen vin. Toch wisselden de Maaseikenaars bij 6-8. Decospan kon bij 12-12 echter nog altijd aanspraak maken op de zege, maar op matchpunt ging een voor het overige voortreffelijke Stuer een zeldzame keer onderuit (14-16).

Vooraf had Menen misschien wel getekend voor dit punt, maar wie 3 sets met 2 punten verschil verliest, had net zo goed de volle buit kunnen pakken. In die zin een zuur punt, maar een punt tegen Maaseik is ook altijd een duur punt dat belangrijk kan zijn in de afrekening. Nog belangrijker wordt misschien wel de verplaatsing naar Leuven van volgende zaterdag. De Brabanders (nog altijd zonder Tuerlinckx) klopten Aalst met 0-3 en bevestigen al het goeds dat al over hen werd geschreven. Menen lijkt ondertussen wat vergeten te worden voor de top 4, laat ons hopen dat dat binnen 7 dagen anders is.

Startten voor Decospan Menen: Brems, Kindt, Sinnesael, Andersen, Rotty, Plaskie, Stuer (libero)
Kwamen in: Lankinen, Libert, Vanneste

Star of the Game: Ferre Reggers

Statistieken

(Stijn)


Vragen?
Lid of sponsor worden?