Menen klopt Maaseik in kolkende hel

img 9127

23 februari 2020

Decospan Menen - Greenyard Maaseik: 3-2

25-22, 25-21, 23-25, 20-25, 16-14

Pieken op het goede moment, het is een kunst. Zo diep het dal in oktober en november was, zo hoog in de wolken waanden spelers en supporters zich gisterenavond laat. Maaseik blijft echter favoriet om zich te plaatsen voor de play-offs, want ook al pakte Menen de overwinning, Greenyard krijgt in eigen huis nog twee kansen om het af te maken.

Bij Menen startten Colson en Sinneseal in het midden, Rotty en Ver Eecke op de hoek, Schouteten aan de pas, De Vries op de opposite en Vanneste was de libero. Bij Maaseik geen Maan in de basis en dat bleek toch een serieuze aderlating. Wojcik kreeg de voorkeur als opposite op medical joker Teppan.

Vauban was goed volgelopen voor het duel tussen de nummers 3 en 6 en dat inspireerde de thuisploeg om sterk van start te gaan. Onder aanvoering van kapitein Sinnesael ging het naar 8-6. Een misverstand in receptie bracht Maaseik op voorsprong (9-10). Menen beet zich echter vast in het spoor, zeker toen ook De Vries halverwege de set begon te scoren. Een minikloofje bij 13-15 werd teniet gedaan door een tip van Ver Eecke gevolgd door een opslagreeks van Sinnesael, waarbij vooral Kvalen geviseerd werd (19-16). Na een ace van de sterk serverende Schouteten stond de driepuntenkloof er bij 21-18 nog altijd. Met Nielsen aan serve dichtte Maaseik echter het gat. Het zorgde niet voor paniek in de Meense rangen, want Sinnesael blokte Wojcik af en de voor de opslag ingekomen Libert acete naar 25-22.

Maaseik posteerde in set 2 nu wel de kersverse medical joker, maar ook dat bracht Decospan niet van de wijs. Ondanks een stevige hamer ging de Est zoals veel nieuwkomers die voor het eerst in Vauban komen ook vaak in de fout. De 10-7 was van Colson met een hilarische dunk. De middenman zou achteraf als Star of the Game verkozen worden, maar in deze fase van de wedstrijd scoorde iedereen. Ver Eecke pipe (11-8), De Vries diagonaal (12-8), Rotty ace op Dronkers (14-9) en Colson kort achter voor 15-10. Na een netfout van Nielsen was de voorsprong riant. Het einde van de set was voor De Vries: 21-15 na een ++ receptie van Vanneste, scherpe diagonaal (22-16), blok op Peeters (23-16) en score voor 24-19. De derde setbal was de goede na een foute service diep in het net.

Decospan kon de servicedruk in set 3 niet aanhouden, waardoor de twee Maaseikse reuzen in het midden (Aganits 2,07 m en Semeniuk 2,10 m) vlot gevonden werden door spelverdeler Zimmerman. De 8-11 illustreerde de Maaseikse overmacht in het midden. Een outsmash zonder blok van Teppan zorgde nog voor de 10-11, maar daarna stoomde Greenyard door naar 10-15 (netrolace Kvalen). Colson wilde niet onderdoen voor zijn collega's en zorgde voor de 12-15 én de 13-15 (waarbij hij zo'n 5 keer moet gesprongen hebben in dezelfde rally). Na een nieuwe outaanval van Teppan kwam Wojcik hem weer aflossen. Van 14-15 tot 20-21 behield Maaseik de kleinste voorsprong, maar dan ging het naar 20-23 (outaanval Rotty). Bij 21-24 kreeg Maaseik drie setballen. De tweede werd uitgewist door Libert met een ace op Kvalen, maar uiteindelijk was het toch de boomlange Semeniuk die voor 23-25 en 2-1 zorgde.

Set 4 was de minste van de avond aan Meense zijde. Bij 7-12 was het kalf al min of meer verdronken en stuurde Depestele in schijfjes zijn wisselspelers op het terein (achtereenvolgens Ekstrand, Brems, De Beul en Libert). Kvalen zorgde vanop de servicelijn voor de tiebreak met een loepzuivere ace. 

Tiebreak dus, met De Beul in plaats van Sinnesael. Het bleek een geslaagde zet, want de middenman ontgoochelde niet. Draaien deed Menen met een 8-7 voorsprong. De decibels reikten nu al tot in Frankrijk en de thermometer was de hoogte ingeschoten, maar het belette Kvalen niet om een ace uit zijn linkerarm te toveren voor 9-10. Peeters kreeg meteen daarna de kans op de 9-11, maar miste (10-10). Rotty zorgde voor de voorsprong (11-10). Bij 14-12 kreeg Decospan zowaar twee matchballen, maar Maaseik vocht terug tot 14-14. Uiteindelijk won de thuisploeg de zenuwslag na een nipte outaanval van Kvalen.

Zeer knappe zege dus van Menen, dat bij momenten op zeer hoog niveau acteerde. Achteraf waren enkel bezoekende supporters niet echt te spreken over het weinig sportieve gedrag van de jeugdige supporters. In een wedstrijdverslag heb ik me in het verleden ook wel eens opgewonden over onsportief gefluit vanop de bezoekende banken, dus er valt iets voor te zeggen. Aan de andere kant is sport emotie en was het inschakelen van de jeugdbewegingen wellicht net wat we nodig hadden om in deze wedstrijd aan het langste eind te trekken. Wie weet pakt Maaseik komende zaterdag wel uit met iets gelijkaardigs.

(Stijn)


Vragen?
Lid of sponsor worden?