Moedig Menen strandt in het wiel van Maaseik

menen maaseik.jpeg

14 december 2019

Decospan Menen - Greenyard Maaseik: 0-3

Setstanden: 23-25, 22-25, 25-27

Wie een ploeg op bezoek krijgt die een wereldtopper als Zenit Kazan kan verslaan, moet zich niet al te veel illusies maken. Aan de andere kant, misschien zaten de vijfsetter van woensdag en de verre rit vanuit Limburg wel in de kleren bij Maaseik. De waarheid zal ergens in het midden liggen, maar feit is dat Decospan Menen tegen de landskampioen van het beste volleybal serveerde dat we dit seizoen al zagen. Of hoe een verloren match toch ook propaganda kan zijn ...

Decospan begon net als vorige week in Achel met Mathieu Vanneste op de libero (afgewisseld met Yentl Bille voor het verdedigende werk). Voor het overige het vertrouwde zestal Schouteten-Colson-Sinnesael-Ver Eecke-Rotty-De Vries. Bij Maaseik startten ex-Menenaars Kvalen en Folguera op de bank. Bij hun latere invalbeurt zouden ze echter geen genade kennen met hun ex-werkgever.

Ondanks een degelijke start van de thuisploeg, lieten de bezoekers er weinig twijfel over bestaan dat ze het liefst zo snel mogelijk een einde wilden maken aan hun zware week. Van 4-3 ging het in één ruk naar 4-9. De kloof was meteen gemaakt. Menen herpakte zich daarna enigszins, maar bij 9-15 was het toch tijd voor een time-out. Punt per punt zal de coach dan wellicht gezegd hebben en zo ging het ook. Van 11-17 ging het naar 15-17 (rally knap afgerond door Ver Eecke). Na een blok op Maan kroop de thuisploeg nog een puntje dichter (17-18). Bij 18-19 kreeg Decospan tot drie keer toe de kans om langszij te komen, maar Maaseik veegde alles van de grond. Schouteten voor 19-20 en De Vries voor 21-22 zorgden voor hoop. Maaseik stuurde ondertussen Folguera en Kvalen tussen de lijnen. De Noor zag zijn eerste aanval afgeblokt (22-23), maar zorgde meteen daarna voor de eerste setbal (23-24) en verzilverde die ook zelf (23-25). Een zeer degelijke set dus van de thuisploeg, de 7 opslagmissers niet te na gesproken.

Decospan was niet aangeslagen en een blok van Sinnesael op Wojcik zorgde voor een eerste mini-break. Bij 7-5 werden de bezoekers zowaar wat nerveus, waarna kapitein naar aloude gewoonte om een gele kaart kwam solliciteren. Naar even aloude gewoonte heeft dat bij de Nederlander een averechts effect, waardoor Maaseik 8-10 voorkwam. De Vries antwoordde met een blok op Peeters (10-10). Het volgende Menense punt was voor Rotty vanop de pipe. De 13-13 illustreerde hoe gemakkelijk volleybal soms kan zijn: perfecte receptie Vanneste, strakke pas Schouteten en secure aanval De Vries. Het punt daarna zat de block-defense bij Menen tot drie keer toe snor, maar toch was het Maaseik dat weer op voorsprong kwam. De 18-jarige (!) Rotty ging in de fout voor 14-17, maar herpakte zich meteen daarna knap met een streep in de straat (15-17). Na een score van Ver Eecke en een al dan niet aangeraakte outaanval van Maaseik was Decospan helemaal back in business (20-20). Het publiek ging er nu helemaal achter staan, maar uitgerekend Folguera leverde een winnende opslag af voor 20-22. Colson zorgde met een dunk nog voor de 22-23, maar uiteindelijk was het Semeniuk die de setbal net voor de achterlijn dropte (22-25).

Met Folguera aan de opslaglijn liep Greenyard in set 3 meteen uit naar 0-4. Na een blok van Peeters op De Vries leek het bij 3-8 helemaal boeken toe. Depestele probeerde iets door Brems en later Ekstrand in te brengen, maar halfweg de set stonden wel zware 7-14 cijfers op het bord. Het siert de thuisploeg dat ze ook in deze hopeloze situatie bleven vechten. Met resultaat: Ver Eecke scoorde de 15-19, Colson blokte zijn 210 cm lange overbuur Semeniuk af (17-20) en De Vries dikte zijn puntenaantal aan (18-20 en 19-20 na een 'kattensprong' van Bille). Na een outaanval van Maan was alles te herdoen. De spanning steeg nu naar het zenit en na een blok van Sinnesael op de ingekomen Nielsen klom Menen zowaar op voorsprong (22-21). Ekstrand bracht setwinst nog iets dichter (23-22). Tot een setbal zou het echter niet komen, ook omdat Nielsen bij 23-23 de hardste bom van de avond serveerde. Het slotwoord was voor de linker van Kvalen: loeiharde service op matchbal en 25-27.

Ondanks de nederlaag waren er na afloop weinig kritische stemmen te horen. Als Decospan dit niveau kan aanhouden, wordt het seizoen uiteindelijk toch minder troosteloos dan de eerste wedstrijden deden vermoeden. Komende zaterdag krijgt de ploeg de kans om thuis te bevestigen tegen Knack Roeselare. Daarna gaat de riem er even af.

Startten voor Decospan Menen: Schouteten, De Vries, Colson, Sinnesael, Ver Eecke, Rotty, Vanneste (libero)
Kwamen in: Bille, Libert, Brems, Ekstrand


Statistieken

Vragen?
Lid of sponsor worden?