Money time men

Decospan Menen win

27 april 2024

Decospan Menen - Waremme Volley: 3-1

Setstanden: 25-20, 19-25, 25-23, 25-18

Money time, het is zo'n volleybalbegrip dat in bijna elk wedstrijdverslag opduikt. Doorgaans markeert punt 20 de start van de 'periode waarin het ertoe doet'. Wij zien het deze keer een stuk ruimer, namelijk de 'wedstrijden in het seizoen waarin het ertoe doet'.

Gisterenavond stond weer zo'n moneytimewedstrijd op het programma. En voor de vierde keer dit seizoen trok Decospan Menen aan het langste eind: in de laatste wedstrijd van het seizoen haalden we een Europees ticket binnen. In extremis, net zoals tijdens de golden set in de halve finale van de beker in Leuven, op de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie (toen we na een sterke terugronde in Guibertin de play-offs binnenhaalden) en op de laatste speeldag van de play-offs (toen we dankzij een stuntzege tegen Maaseik de vijfde plaats afsnoepten van Waremme). Die vijfde plaats leverde het thuisvoordeel op in de strijd voor een Europees ticket. En ondanks de bus supporters in steun van Waremme, deed dat thuisvoordeel gisteren uiteindelijk mee de balans naar Menen overhellen.

Als we louter terugkijken naar de doelstellingen die voor het seizoen werden uitgesproken - bekerfinale, play-offs en een Europees ticket - werden die allemaal behaald. In de gegeven omstandigheden is dat toch wel knap. In ons tijdelijke onderkomen in Rekkem maakten we er het beste van, maar het verschil maken met het thuisvoordeel zoals dat vroeger anders zo vaak het geval was in de Hel van Menen konden we nooit. Bovendien kregen we nog voor de competitie een opdoffer van formaat te verwerken door het uitvallen van Basil Dermaux. Na zijn sterke debuutjaar wees alles erop dat hij onze sterkhouder zou worden, maar hij kreeg nooit de kans om dat te bewijzen. De piepjonge Eliot De Vleeschhauwer promoveerde zo tot eerste opposite, deed dat verre van slecht, maar van een 18-jarige kan je moeilijk verwachten dat hij elke wedstrijd de pannen van het dak speelt. En dan was er nog het verhaal Marin Dukic. De 'Franse Belg' kwam met heel hoge verwachtingen naar Menen, toonde ook regelmatig staaltjes van zijn kunnen - die setbal in het Sportpaleis! -, maar hij was ook meer dan eens slachtoffer van zijn eigen temperament. Toen hij zich niet meer kon opladen voor de play-offs, koos het woelwater eieren voor zijn geld en verhuisde halsoverkop naar Italië. Een vreemde move waarvan we hopen dat het geen precedent wordt voor de toekomst.

Al deze factoren bij elkaar hebben ervoor gezorgd dat we eigenlijk in geen enkele wedstrijd hetzelfde niveau konden aanhouden (want bij momenten was het wel hoog). In dit seizoen met veel ups en downs ontpopte Gilles Vandecaveye zich wel tot dé stabiele factor van het team. De terechte Volleystar van het jaar was serverend indrukwekkend en nagenoeg in elke wedstrijd topscorer. Ook gisteren had de Bellegemnaar de sleutel in handen voor het happy end (in de vorm van een Europees ticket voor de Challenge Cup).

Voor Lowie Stuer werd de wedstrijd tegen Waremme ook letterlijk het einde van vijf jaar in dienst van Decospan Menen. De libero is nooit de meest opvallende figuur in een team, maar hij heeft ons toch maar mooi naar twee bekerfinales en één titelfinale geloodst. Dat Lowie gisteren als receptie-hoek de matchbal tegen de grond mocht meppen, was een meer dan mooi afscheid voor de kapitein!

We nemen ook afscheid van Seppe Van Hoyweghen, Basil Dermaux, Anes Perezic en Stipe Peric. Frank Depestele zien we dan weer terug als trainer van Aalst. En Anne Verhelst, die zit volgend seizoen zonder twijfel op de eerste rij, weliswaar als supporter nummer één.

Waar een deur dichtgaat, gaat een andere open. En dus kunnen we vanaf nu vooruitkijken naar het volgende seizoen. Het wordt wederom een jaar met veel vernieuwingen: andere trainer, vijf nieuwe spelers (waarvan twee oude bekenden), de terugkeer naar de vertrouwde Vauban en de BeNe-competitie vanaf februari.

Er blijven nog vijf maanden over tot de start van de nieuwe jaargang en daarin zal achter de schermen weer heel wat werk verricht worden om het sportieve en financiële plaatje op orde te krijgen. Wij hopen in ieder geval dat we jullie - na een jaartje Rekkem - weer snel in onze eigen sporthal kunnen verwelkomen. Meer daarover in de komende maanden.

Geniet van deze volleyballoze periode en tot volgend seizoen!

(Stijn)


Artikel Fan2BE Verslag Focus-WTV Artikel Het Nieuwsblad

Vragen?
Sponsor worden?