Verdienstelijk weerwerk tegen titelverdediger

img 7912

17 november 2022

Decospan Menen - Grupa Azoty Kedzierzyn-Kozle: 0-3

Setstanden: 17-25, 22-25, 21-25

Het bezoek van de Champions League-winnaar van vorig seizoen had meer dan duizend volleyballiefhebbers naar de Tomabel hal in Roeselare gelokt, waaronder ook een vijftigtal vurige Polen, waar volleybal sport nummer 1 is. Dat de titelverdediger topvolleybal zou serveren had iedereen verwacht, dat Menen meer dan verdienstelijk weerwerk zou bieden iets minder. En toch toonden Sinnesael en co vanaf set 2 hun beste gelaat van het seizoen. De klasse van de bezoekende kapitein Sliwka (23 punten) en het gestalte en de ervaring van zijn maats deden de balans uiteindelijk logischerwijs in hun voordeel kantelen.

Menen startte met de verwachte zeven, de bezoekende coach stuurde Kaczmarek, Janusz, Wiltenburg, Sliwka, Pashitskii, Zalinski en libero Shoji het veld op. De wedstrijd startte met een mislukte toetsaanval van Hänninen en een eerste score van Zalinksi. Kindt tekende voor het eerste Meense punt (1-2). Even later noteerde de hoofdaanvaller 2 op 2 (2-4). Ondanks het eerste puntje van Hänninen moest Frank Depestele bij 3-8 al naar zijn eerste time-out grijpen. Op weg naar de tweede time-out bij 5-13 ontdekten we de snelle linkerarm van Sliwka. De Poolse kapitein zou met een indrukwekkende 20 op 27 MVP worden. Na de tweede onderbreking raakte Menen stilaan op toerental. Een sterke Van de Velde (9 op 10) en een killblock van Kindt zorgden voor de 9-15. Sinnesael bewees bij 11-17 dat hij ook op Europees niveau tot de betere blockers behoort. Kedzierzyn liet echter verder zeer weinig liggen en ondanks een nieuw killblock op de eerste setbal ging de eerste set met 17-25 vrij vlot naar de Polen.

Menen was niet onder de indruk en kwam via Capet voor het eerst op voorsprong. Kaczmarek vuurde echter een ace af voor 2-4. Decospan klampte echter aan en groeide naar zijn beste niveau. Van 5-7 ging het naar 9-7, na onder meer een carambole voor 6-7, een driemansblok en een loepzuivere ace van Hänninen (8-7). Het deed de bezoekende coach zowaar naar een time-out grijpen. Zaksa keerde terug naar 9-9, maar drie opeenvolgende Meense punten zetten de Tomabel 'hel' in vuur en vlam (12-9). De ingevallen Staszweski kon daarna meteen scoren en middenman Pashitskii (11 op 13) mokerde de 12-11 op de Roeselaarse vloer. Een tip van Van de Velde en een score van Kindt leverden de 14-12 op. De titelverdediger nam voor het eerst over bij 14-15, maar na twee keer Sinnesael (score en killblock op Wiltenburg) hingen de bordjes gelijk bij 18-18. De handige linker van Sliwka, een misverstand en een ace zorgden voor 18-21. Het punt erna werd er iets te veel 'geduwd' door de Polen. Het maakte opposite Kaczmarek een beetje boos en dus vuurde hij maar een loeiharde serve af voor 20-24. Twee setballen werden nog gered, maar de derde was de goeie (22-25).

Decospan was nog niet moegestreden en liep bij het begin van set 3 opnieuw uit van 3-4 naar 6-4. Vanneste was ondertussen Capet komen vervangen. Een nek-aan-nekrace volgde tot halverwege de set. Dat Menen niet verder kon uitlopen, was ook grotendeels te danken aan het receptietalent van de Polen (71% positieve recepties, tegenover 49% voor Menen). Sliwka duwde daarna door naar 14-17. De kloof was gemaakt. Van Hoyweghen pikte nog zijn puntje mee voor 18-22, maar zelfs uit een moeilijke positie slaagde de MVP erin om de matchbal te scoren (21-25).

Na afloop was iedereen ondanks het 0-3 verlies toch tevreden over de mooie Europese avond. Waar Decospan vorige week in Trentino nog weinig in de pap te brokken had, werd het deze keer in set 2 en 3 toch echt een match in plaats van de vooraf gevreesde walk-over. Nu krijgt Menen anderhalve week om toe te leven naar de superbelangrijke competitiewedstrijd tegen Gent. Een zege is dan broodnodig.

(Stijn)


Statistieken Wedstrijdverslag CEV Foto's

Vragen?
Sponsor worden?