407668343 853258603477222 3659831410532492435 n

06 december 2023

Decospan Menen -  Volley Haasrode Leuven: 3-1

Setstanden: 19-25, 25-23, 25-15, 27-25

Op de dag waar alle brave kinderen lang naar hebben uitgekeken, is het nu onze beurt om hoopvol uit te kijken naar 23 december. Na de 3-1 overwinning in de heenwedstrijd van de halve finale van de beker trekken we dan namelijk met een mooie bonus richting terugwedstrijd in Leuven.

Echt gunstig stonden de sterren niet in de aanloop naar de halve finale tegen het sterke Leuven. De laatste thuiszege dateerde al van één maand geleden (in de beker tegen Waremme) en op de koop toe was hoofdaanvaller De Vleeschhauwer niet inzetbaar. Kopzorgen dus voor Frank Depestele, die verraste met Dukic op de opposite en Vandecaveye en Vanneste op de hoek. Van de Velde en Verhamme waren de middenmannen, Van Hoyweghen stond aan de pas en Stuer nam zijn liberoplek weer in. Leuven kon van zijn kant niet rekenen op Simon Peeters (geopereerd aan de appendix), Hendrik Tuerlinckx was wel fit genoeg om te starten.

Met een aanvallende 5 op 5 van Dukic schoot de thuisploeg eindelijk eens goed uit de startblokken (5-2). De bezoekers stelden via Van Dyck en Tuerlinckx echter snel orde op zaken (9-13). Vandecaveye zorgde voor de 16-17, maar bij 17-20 moest Menen vluchten in een time-out. Leuven bleef echter quasi foutloos (1 opslagmisser, 1 aanvalsmisser en 1 blok tegenover 3 opslagmissers en 4 aanvalsmissers tegen voor Menen), waardoor set 1 met duidelijke cijfers (19-25) naar de bezoekers ging.

Ondanks het setverlies startte Menen ook in set 2 goed, met onder meer een punt voor Van Hoyweghen. Verhamme - elke week beter - zette de 7-4 op het bord. Ook de pipe rendeerde nu maximaal via Vanneste en Vandecaveye. Bij 15-11 zette Valkiers Dukic drie keer na elkaar onder druk (15-15). De ingevallen De Smet serveerde Leuven voor het eerst op voorsprong (16-17). Decospan nam snel weer over na een discutabel antennepunt. De gele kaart voor Tuerlinckx bracht het vuur in de sporthal. Straffe Hendrik maakte ons in moneytime nog het leven zuur, maar na 23-23 kon Verhamme de bordjes toch in evenwicht brengen.

Een nieuwe blitzstart in set 3 met een van de drie aces van Vandecaveye. De 6-2 kwam er met wat geluk na een verdedigende carambole van Dukic die Tuerlinckx pal voor zijn voeten op de lijn liet vallen. Het punt erna sloeg de Leuvense kapitein ongewoon ver buiten. Meteen het einde van de wedstrijd voor de zesvoudige kampioen. Menen kende geen genade en stoomde via 11-6 (ace Dukic) door naar 15-9. De 18-11, 19-11 en 20-11 kwamen er telkens via de Meense blokkering (6 stuks in deze set). Verhamme deed zijn duit nog in het zakje voor 22-13, terwijl Van de Velde het tweede setpunt mocht verzilveren (25-15).

Set 4 werd een nagelbijter. De thuisploeg bleef op niveau acteren (57% gescoorde aanvallen tegenover 31% zaterdag in Achel), maar bij Leuven had Witvrouwen ondertussen zijn draai gevonden. De vervanger van Tuerlinckx scoorde 9 punten in de laatste set en bij 22-21 weerklonk een grote oef in Ter Steenlandt toen Van Hoyweghen een verloren bal tot bij Dukic bracht. Net ervoor had Witvrouwen de 22-18 kloof bijna eigenhandig gedicht vanaf de servicelijn. Bij 24-22 kreeg Decospan twee matchballen, maar het dubbeltje viel pas naar de goede kant toen Van Dyck de vierde setbal buiten sloeg (27-25).

Een enorme opsteker voor Menen dat zo uitzicht houdt op een tweede bekerfinale op rij. De terugwedstrijd wordt op zaterdag 23 december om 19u30 gespeeld in de Sportoase in Leuven. Meer info over de busreis volgt.

Startten voor Decospan Menen: Van Hoyweghen (3 p.), Dukic (21 p.), Van de Velde (6 p.), Verhamme (8 p.), Vanneste (9 p.), Vandecaveye (21 p.), Stuer

Star of the Game: Gilles Vandecaveye