Sterke Europese prestatie levert 3-1 bonus op

img 1853

26 oktober 2023

Decospan Menen - Epicentr Podolyany Horodok: 3-1

Setstanden: 29-27, 22-25, 25-18, 25-19

In de 1/32e finale van de CEV Cup heeft Decospan Menen een mooie stap richting de volgende ronde gezet. Tegenstander Epicentr-Podolyany Horodok was nochtans geen hapklare brok, maar onder de aanvallende en serverende impulsen van Vandecaveye en Dukic was het stevige Oekraïense ensemble niet opgewassen.

Frank Depestele greep, ondanks het verlies tegen Waremme, opnieuw naar zijn basisopstelling. Bij Horodok mocht de Finse spelverdeler Eemi Tervaportti nog eens zijn kunstjes tonen in de hal waar hij drie jaar lang het mooie weer maakte. Ook kapitein Gijs Jorna was nog in Roeselare geweest. Beide oudgedienden werden aangevuld met de Tsjechische opposite Michal Finger en een resem Oekraïners.

De Europese avond begon met een stevige start van de bezoekers die na een ace van Finger 3-6 voor kwamen. Ook De Vleeschhauwer was echter goed gestart en tipte naar 8-8. Nadat Dukic het Oekraïense blok op zijn weg had gevonden, stond Decospan toch weer drie punten in het krijt (10-13). Het antwoord kwam er via diezelfde Dukic, Vandecaveye en een blok op Jorna (13-13). Nek aan nek ging het daarna richting moneytime. Van Hoyweghen greep veelvuldig naar de pipe, en het was dan ook niet toevallig dat de eerste setbal er kwam na een driemeteraanval van Dukic (24-23). Horodok redde drie setballen, kreeg er zelf één, maar uiteindelijk was het Van de Velde die kon afronden (29-27).

De bezoekers - zonder matchritme en pas compleet sinds vorige week - sprokkelden in set 2 snel een voorsprong bij elkaar (9-12, 13-16 en 15-20). Toen het kalf quasi verdronken was, zette Vandecaveye druk met de opslag. Van 17-21 ging het naar 20-21. Het punt erna verslikte Dukic zich in een niet te missen freeball. Ook de punten daarna kreeg Menen nog kansen, maar die werden keer op keer niet benut. Via Finger werd het zo 22-25 en 1-1.

De derde set begon met een blok van Peric (2-1) en een loepzuivere ace van Vandecaveye (5-2). Vandecaveye en Dukic vergrootten de voorsprong tot vier punten (12-8). Tussendoor had het scheidsrechterduo een huizenhoge netfout niet opgemerkt. Het felle protest van de thuisploeg werd bestraft met een gele kaart voor de kapitein. Decospan had de goede flow echter te pakken: onderhandse set van De Vleeschhauwer naar Vandecaveye (14-10), Dukic met defense op positie 2 en vliegensvlug naar positie om zelf te scoren (15-10) en Finger een hele lange vinger out (16-10). Tervaportti acete wel nog op Dukic voor 18-14, maar met felle Marin aan de opslag ging het van 19-14 naar 23-14 (Van Hoyweghen zelf). Coach Depestele zorgde nog voor hilariteit toen hij zelf de pas overnam. De derde setbal was de goede (25-18 via Peric).

In set 4 duurde het tot in moneytime voor Decospan een echte kloof kon slaan, niet toevallig met Vandecaveye aan de opslag. De MVP trok bij 18-17 naar de servicelijn en zou er blijven staaan tot 22-17 (met onder meer twee aces). De eerste matchbal kwam er na een block van De Vleeschhauwer (24-18). De tweede werd afgerond door Vanneste die Dukic was komen aflossen.

Dankzij deze mooie Europese overwinning kan Menen volgende week met vertrouwen afreizen richting Warschau. Zondag wacht wel nog de belangrijke bekerwedstrijd in en tegen Mendo Booischot.

Startten voor Decospan Menen: Van Hoyweghen, De Vleeschhauwer, Dukic, Vandecaveye, Peric, Van de Velde, Stuer/Bille
Kwamen in: Vanneste, Verhamme

MVP: Gilles Vandecaveye (22 punten, waarvan 4 aces en 2 blocks)


Statistieken

Vragen?
Sponsor worden?